پلی اتیلن (PE) و پلی پروپیلن (PP) هر دو از پلاستیکهای پرکاربرد در صنایع هستند که از آنها برای تولید لوازم خانگی، قطعات خودرو، بستهبندی و ساخت محصولات پزشکی استفاده میکنند. این پلاستیکها جزو پلیمرهای ترموپلاستیک هستند و نسبت به سایر مواد پلیمری مثل پی وی سی و پلی استایرن، به مقدار زیاد مورد استفاده قرار میگیرند. پلی اتیلن ساختار شیمیایی سادهای دارد و از ویژگیهای آن میتوان به انعطافپذیری، وزن سبک و مقاومت شیمیایی بالا اشاره کرد. پلی پروپیلن نیز در دسته پلیمرهای سخت قرار دارد و مقاومت در برابر حرارت و ضربه از جمله ویژگیهای آن هستند. در ادامه توضیحات بیشتری در مورد این که پلاستیک pp و pe چیست و تفاوتهای آنها با یکدیگر ارائه خواهیم کرد؛ پس تا انتها همراه ما باشید.
اگر شما به دنبال تولید و کارآفرینی در حوزه پلاستیک هستید؛ شرکت فاران ماشین انواع دستگاههای تزریق پلاستیک را در تناژهای 100، 170، 300، 400 تا 2800 را از برندهای نام آشنا و معتبر لیژو و ایرفا تامین و به بازار عرضه میکند. دستگاههای این دو برند در کنار داشتن راندمان بالا، از قیمت مناسبی برخوردار هستند. فاران ماشین فروش دستگاه تزریق پلاستیک و تمامی خدمات پس از فروش را انجام میدهد.
جهت استعلام قیمت، دریافت مشاوره، تعمیر و کارشناسی و … با ثبت نام و ثبت شماره تماس خود، در اسرع وقت کارشناسان ما با شما تماس میگیرند.
پلاستیک pe چیست؟
پلی اتیلن (Polyethylene) که به اختصار به آن PE میگویند، جزو انواع پلاستیکهای ترموپلاستیک است و پرکاربردترین پلاستیک در جهان شناخته میشود. این پلاستیک از پلیمریزاسیون مونومر اتیلن درست میشود و از مهمترین ویژگیهای آن میتوان به عایق الکتریکی، نقطه ذوب پایین، مقاومت بالا در برابر مواد اسیدی، قلیایی و حلالهای آلی و انعطافپذیری بالا اشاره کرد. پلاستیک PE در بسیاری از مواقع برای تولید بستهبندی مواد غذایی، بطریها، پالت و جعبهها به کار برده میشود.
یکی از کاربردهای پلاستیک پلی اتیلن، تولید فیلم حرارتی است که از آن برای بستهبندی بطری نوشیدنیها و مواد غذایی استفاده میکنند. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد پلاستیک حرارتی به دست آورید، مقاله “پلاستیک حرارتی چیست؟” را مطالعه نمایید.
پلی اتیلن دارای انواع مختلفی است که در ادامه به توضیح هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.
1. پلی اتیلن خطی با چگالی کم (LLDPE)
چگالی این پلاستیک حدود 0.915 الی 0.925 گرم بر سانتیمتر مکعب است و مقاومت خوبی در برابر ضربه دارد؛ همین مساله باعث میشود تا LLDPE برای ساخت ورقهای اشل با ضخامت نازک گزینه مناسبی باشد. برای تولید این پلیمر در کنار مونومر پلی اتیلن از مونومرهای دیگر مثل بوتان، اکتان و هگزان در مقدار کم استفاده میکنند. از مهمترین کاربردهای LLDP میتوان به ساخت انواع سطل، فیلمهای بستهبندی، کیسههای زباله، لوله و اسباب بازی اشاره کرد.
2. پلی اتیلن با چگالی کم (LDPE)
LDPE پرمصرفترین نوع پلی اتیلن است که با داشتن چگالی 0.91 الی 0.94 گرم بر سانتیمتر مکعب، وزن سبکی دارد و بسیار نرم است. کیسههای پلاستیکی، پوششهای گلخانهای و تولید لوله و اتصالات از جمله کاربردهای این پلمیر به شمار میرود.
3. پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE)
این نوع از پلی اتیلن به دلیل ساختار مولکولی منظم و چگالی بالا (0.941 الی 0.965 گرم بر سانتیمتر مکعب)، ویژگیهای خاصی دارد که از جمله آنها میتوان به مقاومت بالا در برابر فشار و ضربه و مقاومت در برابر مواد شیمیایی اشاره کرد. HDPE در تولید بطریهای پلاستیکی، لوازم خانگی، سطلهای زباله، قطعات خودرو و محصولات پزشکی به کار برده میشود.
علاوه بر انواع بالا، پلی اتیلن با تراکم چگالی متوسط (MDPE) نیز تولید میشود که نسبت به انواع دیگر، کاربرد کمتری دارد.
پلاستیک pp چیست؟
پلی پروپیلن (Polypropylene) با PP از پلیمریزاسیون مونومر پروپیلن ساخته میشود و در دسته پلیمرهای مقاوم و سخت قرار میگیرد. این پلاستیک هم در دسته ترموپلاستیکها قرار دارد و بعد از پلی اتیلن، بیشترین کاربرد را در صنعت تولید پلاستیک به خود اختصاص داده است. pp در تولید ظروف بستهبندی، تولید الیاف، تولید قطعات خودرو مثل سپر و ساخت سرنگ به کار برده میشود. خاصیت عایق الکتریکی بودن باعث میشود تا برای ساخت لوازم الکتریکی بهتر گزینه به حساب بیاید.
PP خواص و ویژگیهای زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- سبک و قابل حمل
- سختی بالا
- مقاومت شیمیایی در برابر اسیدها و بازها
- انعطافپذیری بالا
- امکان بازیافت و استفاده مجدد
- مقاومت در برابر شوک
پلی پروپیلن در برابر حرارت مقاومت نسبتا کمی دارد و در دماهای بالا امکان دارد تغییر شکل دهد؛ همچنین به نور و اشعه UV نیز حساس است و نور خورشید باعث پوسیدگی و شکست آن میشود.
این پلاستیک در گریدهای مختلفی تولید میشود که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
1. هموپلیمرها (Homopolymer PP)
این نوع پلی پروپیلن سختی و استحکام بالایی دارد و از آن برای تولید ظروف مستحکم و قطعات صنعتی استفاده میکنند. هموپلیمرها بر طبق نظم فضایی به سه دسته ایزوتاکتیک، اتاکتیک و سیندیوتاکتیک تقسیم میشوند و هر کدام خاصیت منحصر به فردی دارند.
2. پلی پروپیلن کوپلیمر (Copolymer PP)
یکی دیگر از انواع pp پلاستیک، کوپلیمر است که به دسته کوپلیمر تصادفی و کوپلیمر ضربهای تقسیم میشود. نوع تصادفی آن نرمی بیشتری دارد و از آن برای تولید ظروف یکبار مصرف استفاده میکنند. کوپلیمر ضربهای از مقاومت بیشتری در برابر ضربه برخوردار است و در ساخت لوازم الکتریکی و قطعات خودرو کاربرد دارد.
پلاستیکهای PP و PE چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
حال که با ویژگیها و کاربردهای این پلاستیکها آشنا شدید، در ادامه پاسخ به سوال پلاستیک pp و pe چیست قصد داریم تفاوتهای آنها را با هم بررسی کنیم. اما قبل از بررسی تفاوت پلی اتیلن و پلی پروپیلن باید بدانید که هر دو این محصولات دارای عمر طولانی، انعطافپذیری و کیفیت بالایی هستند و از الیافی به اسم الفین تشکیل شدهاند.
یکی از چالشهایی که در صنعت تزریق پلاستیک وجود دارد، انتخاب ماده مناسب برای انجام عملیات تزریق است؛ چرا که نوع ماده نقش مستقیمی در عملکرد و کیفیت محصول نهایی دارد و انتخاب ماده اشتباه باعث میشود محصول کیفیت لازم را نداشته باشد. ما قبلا مقاله جداگانهای با عنوان انواع مواد تزریق پلاستیک در سایت منتشر کردهایم که با کلیک روی لینک میتوانید آن را مطالعه کنید.
در ادامه تفاوتهای پلی اتیلن و پلی پروپیلن را از جنبههای مختلف بررسی خواهیم کرد تا اطلاعات کافی در این زمینه به دست آورید.
1. تفاوت پلاستیک PE و PP از لحاظ ساختار مولکولی
پلی اتیلن زنجیرههای کربنی بلند دارد که به دو حالت شاخهدار (LDPE) یا ساختار خطی (HDPE) هستند؛ اما پلی پروپیلن فقط دارای ساختار خطی با شاخههای منظم است که این مساله باعث میشود حالت کریستالی داشته باشد و مقاومت حرارتی آن بیشتر شود.
2. تفاوت PP و PE در واحد مونومر
فرمول شیمیایی مونومر اتیلن به صورت C2H4 است که یک ساختار ساده به حساب میآید؛ اما ساختار شیمیایی مونومر پروپیلن به حالت C3H6 بوده و از ساختار تکرار شونده CH2-CH{CH3} پیروی میکند. این مساله باعث میشود تا خواص متفاوتی نسبت به اتیلن داشته باشد.
3. تفاوت پلی اتیلن و پلی پروپیلن در چگالی و رنگ
هر دو این پلاستیکها چگالی کمتری دارند؛ اما اگر بخواهیم آنها را با یکدیگر مقایسه کنیم، PP از چگالی بیشتری برخوردار است. از لحاظ رنگ نیز، PE حالت شفاف و سفید دارد؛ اما PP به رنگ خاکستری تیره یا سفید و در حالت غیر شفاف است. زمانی که پلی پروپیلن در معرض اکسیژن قرار بگیرد، ابتدا به رنگ زرد و بعد به رنگ قهوهای تغییر رنگ میدهد؛ اما PE مقاومت بالایی در برابر تغییر رنگ دارد و در صورت تغییر، به رنگ زرد تغییر میکند.
4. تفاوت PP و PE از لحاظ مقاومت حرارتی و شیمیایی
PP مقاومت بیشتری در برابر حرارت دارد؛ اما PE نسبت به PP از مقاومت کمتری برخوردار است و در دمای پایینتر ذوب میشود. از لحاظ مقاومت شیمیایی نیز، PE از مقاومت بیشتری در برابر مواد اسیدی و بازها برخوردار است.
5. تفاوت پلی پروپیلن و پلی اتیلن از لحاظ کریستالینیتی
PP کریستالینیتی بالایی دارد و همین مساله باعث میشود تا خواص مکانیکی خوب و مقاومت حرارتی بالایی داشته باشد. در پلاستیک PE نیز، نوع HDPE، چگالی و کریستالینیتی بالایی نسبت به LDPE دارد و همین مساله باعث میشود تا مقاومت حرارتی HDPE بیشتر شود.
6. تفاوت پلاستیک pp و pe بر اساس کاربرد
این دو پلاستیک هر دو جزو دسته پلیمرهای ترموپلاستیک هستند و به همین دلیل کاربردهای مشترک زیادی دارند. از جمله کاربردهای مشترک پلاستیک pp و pe میتوان به تولید فیلمهای پلاستیکی، تولید قطعات خودرو، ساخت لوازم خانگی و محصولات پزشکی مثل ظروف نمونهبرداری و کیسههای سرم اشاره کرد.
از آنجایی که پلاستیک پلی پروپیلن مقاومت حرارتی بیشتری دارد، برای قطعاتی که در معرض دماهای بالای قرار دارند، مثل تجهیزات آزمایشگاهی و برخی قطعات خودرو، گزینه مناسبی هستند. پلاستیکهای پلی اتیلن نیز به دلیل مقاوم بودن در برابر مواد شیمیایی و انعطافپذیری بالا، برای ساخت قطعات انعطافپذیر مثل فیلمهای کشاورزی، بهترین انتخاب به شمار میروند.
در جدول زیر، تفاوتهای پلاستیک PE و PP را به طور خلاصه آورده شده است.
ویژگی | پلی اتیلن (PE) | پلی پروپیلن (PP) |
نقطه ذوب | در مقایسه با پلی پروپیلن، نقطه ذوب پایینی دارد. | نقطه ذوب بالاتری دارد. |
عایق الکتریکی | عایق الکتریکی خوبی است. | در مقایسه با پلی اتیلن، عایق الکتریکی بدی به شمار میرود. |
وزن | سنگینتر از پلی پروپیلن | وزن سبکی دارد. |
قیمت | گران | ارزان |
مونومر | اتیلن (C₂H₄) | پروپیلن (C₃H₆) |
ساختار مولکولی | زنجیرههای کربنی بلند (خطی یا شاخهای) | زنجیرههای کربنی خطی با گروههای متیل |
کریستالینیتی | در نوع HDPE بالا و در نوع LDPE پایین است. | کریستالینیتی بالایی دارد. |
مقاومت حرارتی | نسبت به PP پایین است. | مقاومت حرارتی بالایی دارد. |
چگالی | چگالی کمتری دارد. | چگالی بیشتری از pe دارد. |
قابلیت استفاده در دمای بالا | در دماهای پایین قابل استفاده است. | در دماهای بالا میتوان از pp استفاده کرد. |
جمع بندی
در صنعت تولید پلاستیک، نوع مواد اولیه اهمیت زیادی دارد و قبل از خرید بهتر است با توجه به کاربرد و ویژگیهای محصول نهایی، مواد اولیه مناسب را انتخاب نمایید. در این نوشته سعی کردیم به سوال pp و pe چیست پاسخ مناسبی ارائه دهیم تا شناخت کافی نیست به آنها داشته باشید؛ چرا که این دو پلاستیک، پرکاربردترین مواد اولیه برای ساخت محصولات پلاستیکی هستند. پلی اتیلن و پلی پروپیلن با این که در برخی مشخصات با هم مشابه هستند، اما از نظر ماهیت و کاربرد تفاوتهایی را با یکدیگر دارند. برای مثال، PP انعطافپذیری بیشتری دارد و در مقابل، PE از استحکام بیشتری برخوردار است.
اگر در رابطه با اینکه پلاستیک pp و pe چیست نیاز به راهنمایی بیشتری داشتید، با افراد متخصص در این حوزه مشورت کنید؛ همچنین کارشناسان فاران ماشین نیز آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند. بهتر است بدانید، این مجموعه یکی از بزرگترین شرکتهای تامین کننده دستگاه تزریق پلاستیک در ایران است و این محصول را از برندهای معتبر چینی تامین و در اختیار مشتریان قرار میدهد. فاران ماشین در کنار عرضه انواع ماشین آلات، برای کسانی که قصد ورود به این صنعت را دارند، خدمات مشاوره تخصصی ارائه میدهد.
سوالات متداول
اصلیترین تفاوت پلاستیک pp و pe چیست؟
اصلیترین تفاوت این دو پلاستیک در ساختار مولکولی است که همین مساله باعث میشود خواص فیزیکی متفاوتی با یکدیگر داشته باشند.
کدام پلاستیک بیشترین کاربرد را دارد؟ PP یا PE؟
پلی اتیلن نسبت به پلی پروپیلن کاربرد بیشتری دارد.
برای ساخت محصولات پلاستیکی، پلی اتیلن بهتر است یا پلی پروپیلن؟
هر دو این پلاستیکها خواص مخصوص به خود را دارند و در کاربردهای خاص مورد استفاده قرار میگیرند. معمولا برای تولید بستهبندی مواد غذایی از PE و برای ساخت قطعات مقاوم در برابر ضربه و خراش از PP استفاده میکنند.