هرآنچه باید درباره بازیافت پلاستیک بدانید!

بازیافت پلاستیک
فهرست مطالب (برای مشاهده کلیک کنید)

بازیافت پلاستیک راهکاری ضروری برای کاهش آلودگی زیست‌محیطی و حفظ منابع طبیعی است. فرایند بازیافت ضایعات پلاستیک شامل جمع‌آوری، تفکیک، خرد کردن و تبدیل ضایعات پلاستیکی به مواد اولیه‌ای است که مجدداً در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. پلاستیک‌ها به دلیل پایه پلیمری خود، قابلیت بازیافت و استفاده چندباره را دارند که این امر نه‌تنها از حجم زباله‌های پلاستیکی می‌کاهد، بلکه موجب صرفه‌جویی در مصرف انرژی و کاهش وابستگی به منابع نفتی نیز می‌شود.
۲ نوع اصلی بازیافت شامل بازیافت زباله‌ها و بازیافت ضایعات پلاستیکی کارخانه‌های تولیدی است. روش‌های بازیافت پلاستیک شامل بازیافت مکانیکی، شیمیایی و انرژی است که هرکدام بسته به نوع بازیافت و کیفیت ضایعات پلاستیکی، کاربرد خاصی دارند. برای بازیافت پلاستیک از دستگاه آسیاب پلاستیک استفاده می‌شود که این دستگاه برای بازیافت هر کدام از انواع ضایعات پلاستیکی، ویژگی‌های خاصی دارد. آسیاب‌های برند SML برای بازیافت ضایعات پلاستیکی کارخانه‌های تولیدی بهترین انتخاب است. شرکت فاران ماشین با توجه به نیاز تولیدکنندگان به دستگاه‌های آسیاب پلاستیک، آسیاب های برند SML را برای عرضه به مشتریان خود انتخاب کرده است. این آسیاب‌ها از کیفیت ساخت بسیار خوبی برخوردار هستند و نسبت به آسیاب‌های دیگر صدا و لرزش کمتری دارند. تیغه‌های آسیاب پلاستیک SML از آلیاژهای مقاوم ساخته شده که بر راندمان و عمر مفید آسیاب تاثیرگذار است. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با آسیاب پلاستیک و خرید آن، بر روی لینک کلیک کنید.

 آسیاب پلاستیک

بازیافت پلاستیک چیست؟

بازیافت پلاستیک به فرایندی گفته می‌شود که طی آن زباله‌های پلاستیکی جمع‌آوری، جداسازی و خرد شده و به مواد اولیه قابل استفاده مجدد تبدیل می‌شوند. بازیافت ضایعات پلاستیک با استفاده از دستگاه آسیاب پلاستیک انجام می‌شود. روش بازیافت پلاستیک برای هر دسته از ضایعات پلاستیکی متفاوت است. بازیافت این مواد نه‌تنها باعث کاهش زباله‌های پلاستیکی و آلودگی محیط زیست می‌شود، بلکه به صرفه‌جویی در مصرف منابع طبیعی و انرژی نیز کمک می‌کند.

مشاوره رایگان و ارتباط با کارشناسان فاران ماشین

جهت استعلام قیمت، دریافت مشاوره، تعمیر و کارشناسی و … با ثبت نام و ثبت شماره تماس خود، در اسرع وقت کارشناسان ما با شما تماس میگیرند.​

چرا پلاستیک‌ها بازیافت می‌شوند؟

پلاستیک ها از مواد پلیمری ارزشمند تشکیل شده‌اند که پایه اصلی این مواد نفت که سرمایه مهمی برای طبیعت و انسان بوده، است. یکی از راه‌هایی که استخراج نفت برای تولید مجدد مواد پلیمری را کاهش می‌دهد، بازیافت پلاستیک و استفاده مجدد از آن‌ها در صنایع مختلف است.
از سوی دیگرزباله‌های پلاستیکی برای محیط زیست مضر هستند و لازم است آن‌ها را بازیافت کرد تا از طبیعت خارج شوند.

ضایعات پلاستیکی چند دسته هستند؟

ضایعات پلاستیکی

ضایعات پلاستیکی را میتوان به سه دسته تقسیم‌بندی کرد:

1. ضایعات پلاستیکی کارخانه های تولیدی :

درکارخانه‌هایی که محصولات پلاستیکی تولید می‌کنند، بخشی از تولیدات به دلایل مختلفی نظیر تنظیمات اشتباه دستگاه و عدم گازگیری مواد پلیمری به ضایعات تبدیل می‌شوند.
از آنجا که مواد اولیه پلیمری گران قیمت هستند و بخش عظیمی از هزینه کارخانه‌ها صرف تامیناین مواد می‌شود؛ منطقی نیست که ضایعات دور ریخته شوند. به همین دلیل این ضایعات بازیافت شده و به شکل گرانول و یا پرک‌های پلاستیکی تبدیل می‌شوند تا بتوان از آن‌ها مجدد در چرخه تولید استفاده کرد.

2. زباله های پلاستیکی:

بسیاری از محصولات پلاستیکی مانند بطری نوشیدنی‌ها، کیسه‌ها و دستکش‌های یکبار مصرف، بسته‌بندی مواد غذایی و … که ما در روزمره از آن‌ها استفاده می‌کنیم؛ یکبار مصرف بوده و به زباله تبدیل می‌شوند. این ضایعات پلاستیک در سطل‌های زباله با سایر ضایعات مخلوط می‌شوند. البته در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به منظور سهولت بازیافت، زباله‌ها به صورت تفکیک‌شده در سطل‌ها ریخته می‌شوند.
برای بازیافت ضایعات پلاستیک که در این دسته قرار دارند، علاوه بر تفکیک کردن، نیاز به شستشو آن‌ها داریم تا آلودگی‌های آن‌ها کاهش یابند. شست و شوی ضایعات سبب مرطوب شدن پلاستیک‌ها و نیاز به فرآیند خشک کردن پلاستیک می‌شود؛ که با توجه به حجم و رطوبت بالا ضایعات، از خشک‌کن‌های سانتریفیوژ استفاده می‌شود.

3. مواد پلاستیکی مورد استفاده در محصولات :

در ساخت بسیاری از محصولات نظیر کامپیوترهای شخصی، تلفن‌های همراه و لوازم خانگی از پلاستیک استفاده می‌شود. این محصولات به مرور زمان به دلایل مختلف نظیر قدیمی شدن، کهنه شدن و خرابی، قابل استفاده نیستند و به ضایعات تبدیل می‌شوند. این ضایعات از اجزای مختلفی تشکیل شده و در ساخت آن‌ها از مواد اولیه مختلفی مثل فلز، شیشه و پلاستیک استفاده می‌شود .
برای مثال بخش بزرگی از بدنه و قطعات سخت افزاری کامپیوترهای شخصی از پلاستیک‌ها تشکیل شده‌اند که قابل بازیافت هستند و می‌توان از آن‌ها در ساخت محصولات جدید استفاده کرد. تفاوت این دسته از ضایعات با دسته اول در اجزا و تفکیک کردن مواد است. باید قبل از بازیافت پلاستیک، مواد تشکیل‌دهنده محصول از یکدیگر جدا شده و سپس آن‌ها را بازیافت کرد. معمولا این ضایعات خیلی آلوده نیستند و برای بازیافت نیاز به شست‌و‌شو ندارند. برای بازیافت پلاستیک موجود در این محصولات پس از جدا سازی آن ها از سایر مواد از آسیاب‌های پلاستیک با سایزهای مختلف استفاده میشود. این نوع از ضایعات پلاستیکی در ساخت بسیاری از محصولات به کار می‌روند.

بازیافت زباله‌های پلاستیکی

بازیافت زباله‌های پلاستیکی

در ادامه می‌خواهیم به بررسی روش‌های بازیافت زباله‌های پلاستیکی، انواع کدهای شناسایی پلاستیک، مراحل بازیافت پلاستیک و کاربرد آن‌ها بپردازیم.

انواع روش بازیافت پلاستیک (زباله‌ها)

بازیافت مکانیکی

یکی از رایج‌ترین روش‌های بازیافت پلاستیک در سراسر جهان، بازیافت مکانیکی است. این روش برای بازیافت پلاستیک، کاغذ و شیشه به کار می‌رود. در این فرآیند، مواد بدون تغییر در ساختار شیمیایی‌شان به مواد جدید تبدیل می‌شوند.
بازیافت مکانیکی شامل فرآیندهایی مانند خرد کردن، شستشو، جداسازی، خشک کردن، دانه‌بندی مجدد و ترکیب مواد است که به کمک آن‌ها، ضایعات پلاستیکی مجدداً قابل استفاده می‌شوند.
متداول‌ترین روش برای بازیافت پلاستیک در سرتاسر جهان، روش مکانیکی است. فرایند بازیافت مکانیکی، امکان استفاده مجدد از مواد پلیمری را فراهم می‌کند.


بازیافت شیمیایی

بازیافت شیمیایی فناوری جدیدی است که امکان تبدیل پلاستیک‌های بازیافتی با کیفیت پایین به مواد خام اولیه‌ی باکیفیت را فراهم می‌کند. در واقع، این روش شامل چندین فرآیند مختلف است که بر اساس نحوه‌ تجزیه‌ پلیمرها (مولکول‌های بزرگی که پلاستیک را تشکیل می‌دهند) از یکدیگر متمایز می‌شوند.

سه روش متداول بازیافت شیمیایی عبارت است از:

  • تجزیه گرمایی (pyrolysis)
  • تبخیر شدگی (GASIFICATION)
  • گسست پلیمری (DEPOLYMERIZATION)

بازیافت انرژی

سومین روش بازیافت ضایعات پلاستیک، بازیافت انرژی است که فقط برای زباله‌های پلاستیکی کاربرد دارد. در این روش، پلاستیک‌ها طی فرآیند سوزاندن، به انرژی حرارتی و الکتریکی تبدیل می‌شوند.
بازیافت انرژی در برخی کشورها به دلیل کاهش نیاز به فضای دفن زباله و افزایش کارایی در شهرهای پرجمعیت که فضای محدودی دارند، بسیار محبوب است. این روش به‌طور گسترده در اروپا و ژاپن مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما به سرمایه‌گذاری سنگینی نیاز دارد.

مراحل بازیافت پلاستیک (زباله‌ها)

مراحل بازیافت زباله

در پاسخ به این سوال که بازیافت پلاستیک چگونه است؟ می‌توان مراحل بازیافت پلاستیک (زباله‌ها) را به ۴ مرحله زیر تقسیم کرد:

  1. جمع‌آوری و تفکیک
    قبل از بازیافت، پلاستیک‌ها باید از سایر زباله‌ها جدا شوند. این کار هم به‌صورت دستی و هم با استفاده از دستگاه‌های مخصوص انجام می‌شود. پلاستیک‌های ترکیب‌شده با زباله‌های دیگر باید به‌دقت تفکیک شوند تا بتوان از آن‌ها در بازیافت استفاده کرد.
  2. خرد کردن و شستشو
    پلاستیک‌های جدا شده به وسیله آسیاب‌های مخصوص هر نوع ضایعات، خرد می‌شوند. سپس برای از بین بردن آلودگی‌های سطحی و مواد اضافی شسته می‌شوند.
  3. خشک کردن و ذوب کردن
    پس از شستشو، پلاستیک‌ها در دستگاه‌های خشک‌کن یا همان گازگیر رطوبت‌گیری می‌شوند. سپس برخی از آن‌ها در دستگاه‌های مخصوصی ذوب شده و به شکل مواد اولیه جدید درمی‌آیند. در این مرحله، بسته به نوع پلاستیک، ممکن است به شکل گرانول تبدیل شوند که در صنایع مختلف کاربرد دارند.
  4. تولید محصولات جدید
    پلاستیک‌های بازیافتی به شکل دانه‌های ریز (گرانول) درمی‌آیند که در صنایع مختلف مانند تولید قطعات خودرو، سبدهای میوه و ظروف پلاستیکی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کد شناسایی پلاستیک

کد شناسایی پلاستیکنوع پلیمرخواصکاربردها
PET, PETEپلیمرهایی که از مواد پتروشیمی ساخته شده‌اند، شفافیت و مقاومتبطری‌های آب، نوشابه، روغن و…
HDPEسختی، چقرمگی، مقاوم در برابر رطوبت و گازبطری‌های شامپو،لوله‌های پلاستیکی، سطل‌های زباله
PVCاستحکام و چقرمگی، همه کارهعایق کابل‌های برق، بسته‌بندی‌های غیر غذایی و…
LDPEسهولت پردازش، مقاوم در برابر رطوبت، انعطاف پذیریکیسه‌های خرید، بسته‌بندی‌های غذایی، لوله‌های پلاستیکی
PPمقاوم در برابر گرما، استحکام و چقرمگی، مقاوم در برابر نفوذ رطوبتظروف پلاستیکی قابل استفاده در ماکروویو، وسایل آشپزخانه، لیوان‌های یک بار مصرف
PSشکل‌پذیر و منعطف، شفافیتجعبه‌های تخم مرغ، ظروف یکبار مصرف و…
این کد به منظور شناسایی پلاستیک‌هایی استفاده می‌شود در کدهای قبلی مشخص نشده‌اند.

کاربرد بازیافت زباله‌ها

کیسه پلاستیکی زباله

پلاستیک‌های بازیافتی در صنایع مختلف کاربرد دارند و استفاده از آن‌ها به کاهش هزینه‌ها و حفظ محیط زیست کمک می‌کند. برخی از مهم‌ترین کاربردهای این مواد عبارت‌اند از:

  • بتن: ترکیب پلاستیک بازیافتی در بتن، مقاومت آن را افزایش می‌دهد.
  • آجر: آجرهای ساخته‌شده از پلاستیک بازیافتی، ارزان‌تر، مقاوم‌تر در برابر آتش و سازگار با محیط زیست هستند.
  • لوله: از پلاستیک بازیافتی برای تولید لوله‌های آب و فاضلاب استفاده می‌شود.
  • کاشی: کاشی‌های بازیافتی، سبک، مقاوم و مقرون‌به‌صرفه هستند و برای کف و سقف ساختمان‌ها به کار می‌روند.
  • نایلون شناژ: در بتن‌ریزی برای جلوگیری از هدررفت آب و بهبود قالب‌بندی استفاده می‌شود.
  • کیسه زباله: یکی از رایج‌ترین محصولات بازیافتی که تولید آن ساده و پرکاربرد است.
  • خودکار: پلاستیک بازیافتی در تولید خودکار و نوشت‌افزار، موجب صرفه‌جویی در مصرف مواد اولیه می‌شود.
  • مبلمان: در تولید بدنه و روکش برخی از مبلمان از پلاستیک بازیافتی استفاده می‌شود که هزینه‌ها را کاهش می‌دهد.

فواید بازیافت پلاستیک (زباله‌ها)

بسیاری از محصولات پلاستیکی که با سلامت و بهداشت انسان ارتباط ندارد را می‌توان از مواد بازیافتی تولید کرد. این موضوع باعث کاهش استخراج نفت، جلوگیری از تخریب محیط زیست، کاهش مصرف انرژی برای تولید مواد پلیمری و همچنین پایین آوردن هزینه‌های تولید و قیمت نهایی محصول می‌شود.

راه اندازی کارگاه بازیافت پلاستیک

بازیافت زباله‌های پلاستیکی با توجه به حجم بالا زباله و تفکیک آن‌ها از یکدیگر، نیازمند فضای کارگاهی بسیار بزرگی است. آسیاب‌های بسیار بزرگ و خشک کن‌های سانتریفیوژ از دیگر نیازهای خطوط بازیافت زباله پلاستیک است. برای کسب آگاهی بیشتر در رابطه با هزینه راه اندازی کارخانه بازیافت پلاستیک، بر روی لینک کلیک کنید.

بازیافت ضایعات پلاستیک کارخانه‌های تولیدی

در کارخانه‌های تولید پلاستیک، بخشی از محصولات به دلایل مختلف از جمله خطای اپراتور، تنظیم نادرست دستگاه‌ها یا نقص تجهیزات، به ضایعات تبدیل می‌شوند. از آنجا که مواد اولیه هزینه بالایی دارند، این ضایعات دور ریخته نمی‌شوند؛ بلکه بازیافت شده و به گرانول یا پرک پلاستیکی تبدیل می‌شوند تا دوباره در فرایند تولید به کار روند.
در صنعت تزریق پلاستیک نیز بخشی از تولیدات به ضایعات تبدیل می‌شوند و با تبدیل کردن آن‌ها به گرانول یا پرک پلاستیک می‌توان از آن‌ها در دستگاه تزریق استفاده نمود. دستگاه آسیاب‌ پلاستیک، وظیفه خرد کردن ضایعات و تبدیل آن‌ها به گرانول یا پرک را برعهده دارد. پس از این مرحله، گرانول‌های پلاستیکی به دستگاه تزریق پلاستیک انتقال می‌یابند.
دستگاه تزریق پلاستیک به عنوان یکی از مهم‌ترین تجهیزات در این فرایند، نقش بسیار زیادی در تولید محصولات جدید از مواد بازیافتی ایفا می‌کند. این دستگاه‌ پلاستیک‌های خرد شده و گرانول‌ها را ذوب کرده و به داخل قالب‌ها تزریق می‌کند تا قطعات پلاستیکی جدید تولید شوند. این قطعات در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. اگر علاقمند به مشاهده انواع مدل‌های دستگاه تزریق پلاستیک و بررسی مشخصات آن هستید روی لینک بالا کلیک کنید.

دستگاه تزریق پلاستیک افقی

فواید بازیافت پلاستیک کارخانه‌های تولیدی

بازیافت ضایعات پلاستیکی کارخانه‌ها فواید بسیاری دارد که مهم‌ترین موارد آن عبارت است از:

  • کاهش هزینه‌های اولیه برای خرید مواد اولیه پلیمری
  • کاهش دور ریز و امکان استفاده مجدد از ضایعات
  • کاهش قیمت محصول نهایی
  • افزایش سودآوری
  • کسب درآمد از بازیافت ضایعات پلاستیک کارخانه‌های تولیدی
  • محافظت از محیط زیست و منابع طبیعی

تجهیزات مورد نیاز برای بازیافت پلاستیک کارخانه‌های تولیدی

آسیاب پلاستیک:

ماشین آسیاب پلاستیک

آسیاب‌های پلاستیک در سایز دهانه، توان موتور و طراحی تیغه‌های متفاوت تولید می‌شوند. به همین دلیل باید هنگام خرید آسیاب پلاستیک به حجم، ابعاد و مواد تشکیل دهنده ضایعات دقت کنید و متناسب با این موارد، آسیاب مناسب را انتخاب نمایید.

گازگیر:

گازگیر مواد پلاستیکی

برخی از ضایعات پلاستیکی نیاز به رطوبت زدایی دارند تا پس از تبدیل آن‌ها به گرانول و استفاده مجدد از آن‌ها، محصول نهایی دچار عیوب ظاهری نشود. انتخاب گازگیر باید متناسب با حجم ضایعات و تولیدات شما باشد. گازگیرهای برند SML از بدنه و مخزن استیل ضد زنگ ساخته شده و دوام بالایی دارند. استفاده از گازگیر به شما کمک می‌کند راندمان تولید و بازیافت بالاتر برود و هزینه‌های اولیه را نیز کاهش می‌دهد.

درآمد بازیافت پلاستیک کارخانه‌های تولیدی

یکی از روش‌های کسب درآمد در صنعت پلاستیک، بازیافت و آسیاب ضایعات پلاستیکی کارخانه‌های تولیدی است. در این روش، ضایعات پلاستیکی جمع‌آوری و پس از بازیافت به فروش می‌رسند. میزان سود این کار به عواملی مانند نوع پلاستیک، سایز و کیفیت دستگاه‌های خردکن (آسیاب پلاستیک) بستگی دارد. استفاده از تجهیزات مناسب باعث افزایش سرعت بازیافت و کاهش خرابی می‌شود. کسب درآمد از طریق دستگاه آسیاب پلاستیک به سه روش امکان‌پذیر است:

  1. خرید ضایعات پلاستیکی از کارخانه‌ها و آسیاب آن‌ها
  2. استفاده از پلاستیک‌های دور ریز
  3. بازیافت ضایعات پلاستیکی کارخانه‌ها

اگر به کسب درآمد از طریق دستگاه آسیاب پلاستیک علاقه‌مند هستید، می‌توانید مقاله درآمد آسیاب پلاستیک را مطالعه نمایید.

آینده‌ای سبز با بازیافت پلاستیک

بازیافت پلاستیک یکی از مهم‌ترین راهکارها برای کاهش آلودگی محیط‌ زیست و حفظ منابع طبیعی است. این فرایند علاوه بر جلوگیری از انباشت زباله‌های پلاستیکی، موجب صرفه‌جویی در انرژی و کاهش وابستگی به منابع نفتی می‌شود. با استفاده از انواع روش‌های بازیافت پلاستیک، می‌توان پلاستیک‌های مصرف‌شده را دوباره به چرخه تولید بازگرداند و از آن‌ها در ساخت محصولات جدید بهره برد. با توسعه و بهینه‌سازی روش‌های بازیافت، می‌توان گامی مؤثر در جهت حفظ محیط زیست و ایجاد اقتصادی پایدار برداشت.

سؤالات متداول

چرا بازیافت پلاستیک اهمیت دارد؟

بازیافت پلاستیک از آلودگی محیط زیست جلوگیری کرده، مصرف منابع طبیعی را کاهش می‌دهد و باعث صرفه‌جویی در انرژی می‌شود.

چه روش‌هایی برای بازیافت پلاستیک وجود دارد؟

بازیافت پلاستیک به روش‌های مکانیکی، شیمیایی و انرژی انجام می‌شود که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند.

چند دسته ضایعات پلاستیکی وجود دارد؟

ضایعات پلاستیکی به طور کلی به دو دسته زباله‌های بازیافتی و ضایعات پلاستیکی کارخانه‌های تولیدی تقسیم می‌شوند.

اشتراک گذاری این مقاله:

تیم تولید محتوای فاران ماشین

تیم تولید محتوای فاران ماشین

تیم تولید محتوای فنی و تخصصی فاران ماشین متشکل از کارشناسان مجرب حوزه تزریق پلاستیک همواره تلاش می‌کند تا به روزترین اطلاعات همراه با صحت سنجی و دقت فراوان به شما صنعت‌گران عرضه کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در مقالات و محصولات ...