در پاسخ به سوال پلاستیک حرارتی چیست؟ باید بیان کنیم که پلاستیکهای حرارتی به عنوان یکی از مهمترین دستههای پلاستیک، دارای قابلیت فوق العادهای در انعطاف پذیری و توانایی تغییر شکل در اثر برخورد با حرارت را دارند. همین ویژگیها سبب شده تا پلاستیکهای حرارتی دارای کاربردهای گستردهای در بستهبندی، خودروسازی و سایر صنایع داشته باشند.
مسلما شما نیز به عنوان یکی از صنعتگران با سابقه در حوزه پلاستیک، میدانید که روشهای متنوع تولید پلاستیک وجود دارند. مسلما تولید پلاستیک در هریک از این روشها نیازمند استفاده از مواد اولیه مختلفی است. شما میتوایند برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله معرفی انواع مواد تزریق پلاستیک را مطالعه کرده و به این ترتیب با ویژگیهای هریک از آنها آشنا شوید.
با توجه به اهمیت استفاده از پلاستیکهای حرارتی در صنایع مختلف، ما قصد داریم تا در این مقاله، به معرفی پلاستیکهای حرارتی، بررسی انواع، کاربردها، روشهای استفاده و غیره آنها بپردازیم.
جهت استعلام قیمت، دریافت مشاوره، تعمیر و کارشناسی و … با ثبت نام و ثبت شماره تماس خود، در اسرع وقت کارشناسان ما با شما تماس میگیرند.
ساختار پلاستیک حرارتی چیست؟
پلاستیک حرارتی به دستهای از پلیمرها اطلاق میشود که با افزایش دما نرم و شکل پذیر میشوند. این مواد در ادامه پروسه تولید و در اثر سرد شدن، ساختار خود را حفظ میکنند. همین ویژگی فوق العاده سبب شده تا این مواد به راحتی با قالبهای مختلف شکل گرفته و محصول نهایی تولید و به بازار عرضه شود. غالبا از این روش تولید پلاستیک در فرآیندهای صنعتی استفاده میشود.
از جمله مهمترین ویژگیهای پلاستیکهای حرارتی میتوان به موارد بیان شده در زیر اشاره کرد.
- انعطاف پذیری منحصر به فرد و قابلیت قالب گیری مجدد.
- وزن سبک
- استحکام فوق العاده.
- مقاومت بسیار بالا در برابر مواد شیمیایی و رطوبت.
- قابلیت بازیافت.
پلی اتیلن (PE) و پلی پروپیلن (PP) هر دو از جمله پرکاربردترین پلاستیکهای پرکاربردترین انواع پلاستیک در صنایع مختلف هستند. غالبا از این دو نوع پلاستیک به منظور تولید لوازم خانگی، قطعات خودرو، بستهبندی و ساخت محصولات پزشکی استفاده میکنند. اگر شما نیز به دنبال کسب اطلاعات و آشنایی بیشتر با این دو نوع پلیمر و تفاوت آنها با سایر مواد پلاستیکی، مقاله پلاستیک pp و pe چیست را مطالعه کنید.
معرفی انواع پلاستیک حرارتی
در ادامه این بخش قصد داریم به معرفی انواع پلاستیک حرارتی بپردازیم.
پلاستیک PVC یا پلی وینیل کلراید
پلی وینیل کلراید یا همان PVC یکی از پرکاربردترین پلاستیکهای حرارتی است که در صنایع مختلفی از جمله ساختمانسازی، پزشکی و بستهبندی مورد استفاده قرار میگیرد. شایان ذکر است که پلی وینیل کلراید در دو نوع سخت و نرم تولید و عرضه میشود.
پلی الفین (POF)
پلی الفینها شامل ترکیباتی مانند پلیاتیلن (PE) و پلی پروپیلن (PP) هستند. پلی الفینها مقاومت بالایی که در برابر حرارت دارند و شفافیت آن منحصر به فرد است. از این رو، POF ها گزینه ایدهآلی برای استفاده در صنایع تولید بستهبندی مواد غذایی و محصولات حساس محسوب میشوند.
پلیاتیلن (PE)
پلیاتیلن (PE) به عنوان یکی از رایجترین انواع پلاستیکهای حرارتی محسوب میشود. از پلی اتیلنها در ساخت کیسههای پلاستیکی، ظروف و لولههای صنعتی استفاده میشود. پلی اتیلن به عنوان یک ماده سبک، مقاوم در برابر ضربه و با قیمت ارزان شناخته میشود.
مهمترین کاربردهای پلاستیک حرارتی
همانطور که پیش از این نیز بیان کردیم، پلاستیکهای حرارتی بسیار پرکاربرد بوده و دارای نقشهای بسیار مهمی در صنایع مختلف هستند. برخی از مهمترین کاربردهای پلاستیکهای حرارتی عبارتاند از:
- صنعت بستهبندی مواد غذایی و دارویی
- صنایع ساخت قطعات مختلف خودرو
- صنعت تولید لوازم خانگی و الکترونیکی
- صنعت تولید فیلمهای شیرینگ و استرچ
- صنایع عایقهای الکتریکی و لولههای صنعتی
تفاوت پلاستیک حرارتی و شیرینگ
ممکن است شما نیز اینطور شنیده باشید که پلاستیک حرارتی همان پلاستیک یا نایلون شیرینگ حرارتی است. این در حالی است که روش تولید پلاستیک شیرینگ حرارتی با پروسه تولید پلاستیک حرارتی متفاوت بوده و به هیچوجه یکی نیستند. در ادامه این بخش قصد داریم به معرفی تفاوتهایی مابین پلاستیک حرارتی و فیلم شیرینگ بپردازیم.
پلاستیکهای حرارتی دارای انواع مختلفی مانند پلی اتیلن (PE) ، پلی وینیل کلراید (PVC) و پلی الفین (POF) هستند، که از آنها به منظور قالبگیری و ساخت قطعات استفاده میشود. این در حالی است که در پاسخ به سوال شیرینگ حرارتی چیست، باید بگوییم که فیلم شیرینگ در واقع نوعی پلاستیک حرارتی است که در اثر گرما منقبض میشود. معمولاَ فیلم شیرینگ دور محصول نهایی قرار گرفته و به عبارتی آن را کاور میکند.
روشهای استفاده از پلاستیک حرارتی
در پروسه تولید پلاستیک حرارتی از روشهای مختلفی برای قالبگیری و شکلدهی استفاده میکنند. ما نیز قصد داریم در ادامه این بخش به معرفی ۳ تا از روشهای تولید پلاستیک حرارتی بپردازیم.
- روش تزریق پلاستیک: در روش تزریق پلاستیک، پروسه تولید پلاستیک با استفاده از دستگاه تزریق پلاستیک انجام میشود. در این روش تولید پلاستیک، مواد ذوب شده به داخل قالب مورد نظر تزریق شده و پس از انجام تمامی فرآیندهای تولید پلاستیک، محصول نهایی ساخته میشود. دستگاه تزریق پلاستیک در دو مدل افقی و عمودی با انواع تناژ میباشد فاران ماشین عرضه کننده انحصاری دستگاههای برند لیژو و ایرفا در ایران میباشد که دستگاههای با قیمت مناسب و راندمان بالا نسبت به سایر دستگاهها میباشند برای مشاهده و کسب اطلاعات کامل در مورد این دستگاهها روی لینک بالا کلیک کنید.
- روش اکستروژن: در روش اکستروژن، مواد پلاستیکی حرارت داده شده، از یک نازل عبور میکند. در نهایت مواد پس از سرد شدن، به شکل دلخواه در میآیند.
- روش ترموفرمینگ: در روش ترموفرمینگ، پلاستیک پس از حرارت دیدن گرم شده و نرم میشود. در ادامه مواد پلاستیک نرم شده وارد یک قالب شده و شکل میگیرد. در انتها، پس از سرد شدن محصول نهایی شکل گرفته و تولید میشود.
پلاستیک حرارتی در بستهبندی چه نقشی دارد؟
پلاستیکهای حرارتی یکی از اجزای اصلی در صنعت بستهبندی محسوب میشود. در واقع، به دلیل مقاومت بالا و انعطافپذیری فوق العاده، از پلاستیک حرارتی در پروسه تولید فیلمهای بستهبندی، ظروف مواد غذایی و روکشهای حفاظتی استفاده میشود.
فاران ماشین یکی از شناخته شدهترین مجموعهها در حوزه تامین ماشین آلات مرتبط با تولید این نوع پلاستیکها هستند. این مجموعه توانسته با کیفیتترین انواع ماشینهای تولید پلاستیک از برترین برندهای چینی را برای مشتریان خود فراهم کند. شما میتوایند علاوه بر مراجعه به سایت فاران ماشین از طریق شماره تماس 02134753 با کارشناسان این مجموعه صحبت کرده و به این ترتیب یک خرید فوق العاده را تجربه کنید.
قیمت و عوامل مؤثر بر هزینه پلاستیک حرارتی
قیمت پلاستیکهای حرارتی به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله عوامل موثر در پروسه قیمت گذاری پلاستیک حرارتی عبارتند از:
- نوع مواد اولیه: استفاده از مواد خاص مانند پلی الفین (POF) در مقایسه با پلی اتیلن ( PE) سبب افزایش هزینهها میشود.
- میزان تقاضا و شرایط بازار: مطمئنا عرضه و تقاضا یکی دیگر از فاکتورهای موثر در پروسه قیمت گذاری و تعیین هزینههای مورد نظر است.
- فرایند تولید و تجهیزات مورد نیاز: مسلماَ روشهای متفاوت تولید پلاستیک مانند تزریق پلاستیک، نیازمند هزینههای اولیه متفاوت است.
نحوه نگهداری و ذخیره سازی پلاستیک حرارتی
برای حفظ کیفیت پلاستیکهای حرارتی، رعایت نکاتی در خصوص نحوه نگهداری و ذخیره سازی پلاستیک ضروری است. در ادامه این بخش قصد داریم به معرفی پروسه نگهداری و ذخیره سازی پلاستیک حرارتی خواهیم پرداخت.
- نگهداری در دمای مناسب: در پروسه نگهداری و ذخیره سازی پلاستیک حرارتی باید از دادن پلاستیک حرارتی در معرض حرارت مستقیم.
- محافظت از پلاستیک حرارتی در برابر رطوبت: از آنجایی که برخی از پلاستیکها به جذب رطوبت حساس هستند بنابراین در زمان ذخیره سازی پلاستیک حرارتی باید توجه داشته باشید که محل نگهداری از پلاستیک حرارتی باید دور از رطوبت باشد.
- استفاده از بستهبندی مناسب: استفاده از بستهبندی مناسب با هدف جلوگیری از آلودگی و تخریب مواد بسیار حائز اهمیت است.
کلام آخر
پلاستیکهای حرارتی به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود، یکی از پرکاربردترین مواد در صنایع مختلف هستند. همانطور که در این مقاله بیان کردیم، از انواع مختلف پلاستیکهای حرارتی اعم از پلی وینیل کلراید (PVC)، پلیالفین (POF) و پلیاتیلن (PE) در صنایع بستهبندی، خودروسازی و بسیاری از حوزههای دیگر استفاده میشود.
علاوه بر این، در پروسه قیمتگذاری پلاستیکهای حرارتی فاکتورهای مختلفی مانند نوع ماده اولیه، روش تولید و تقاضای بازار بسیار تاثیر گذار هستند. شایان توجه است که شما میتوانید با شناخت ویژگیها، کاربردها و روشهای استفاده از پلاستیکهای حرارتی، یک انتخاب مناسب و متناسب با صنعت خود داشته باشید.
سوالات متداول
پلاستیک حرارتی چه تفاوتی با سایر پلاستیکها دارد؟
پلاستیکهای حرارتی در اثر گرما نرم شده و شکلپذیر میشود. این درحالی است که پلاستیکهای ترموست پس از قالبگیری دیگر قابل تغییر شکل نیستند.
آیا پلاستیک حرارتی قابل بازیافت است؟
بله، بسیاری از انواع پلاستیک حرارتی مانند PE و PP قابل بازیافت هستند. این در صورتی است که برخی از آنها مانند PVCها به روشهای خاصی برای بازیافت نیاز دارند.
چه عواملی بر کیفیت پلاستیک حرارتی تأثیر میگذارند؟
کیفیت پلاستیک حرارتی به نوع مواد اولیه، فرایند تولید، میزان افزودنیها و شرایط نگهداری و ذخیره سازی آنها بستگی دارد.